φτιάξετε τον δικό σας οικιακό λαχανόκηπο


Η τάση για καλλιέργεια λαχανικών για οικιακή κατανάλωση στον κήπο ή ακόμα και στο μπαλκόνι συνεχώς διευρύνεται και αποτελεί πια στάση ζωής για όσους επιθυμούν την παραγωγή των δικών τους προϊόντων αλλά και την καθημερινή επαφή τους με τη φύση.

Φυσικά η βιολογική καλλιέργεια χωρίς χημικά σκευάσματα και η ορθή διαχείριση του νερού αποτελούν βασικές αρχές για τον οικιακό λαχανόκηπο. Ο λαχανόκηπος αποτελεί ένα από τα πιο δημιουργικά σημεία του κήπου και προσφέρει ενασχόληση σε όλη την οικογένεια και για όλη τη διάρκεια του έτους.


Προετοιμασία του λαχανόκηπου πριν από κάθε καλλιεργητική περίοδο σε 6 βήματα.

  • Καθαρισμός από τα υπολείμματα της προηγούμενης καλλιέργειας καθώς και από ζιζάνια, πέτρες, κλαδιά κ.α. υλικά που μπορεί να υπάρχουν.
  • Φρεζάρισμα ή σκάλισμα ανάλογα με την έκταση, για τον αερισμό του εδάφους
  • Ενσωμάτωση κόμποστ ή κοπριάς ταυτόχρονα με το φρεζάρισμα. Καλό είναι ο εμπλουτισμός του εδάφους με την οργανική ουσία να γίνεται 15 μέρες ή και περισσότερο πριν από την εγκατάσταση των νέων φυτών.
  • Ισοπέδωση του εδάφους με τσουγκράνισμα. Το  τσουγκράνισμα πρέπει να γίνεται προς όλες τις κατευθύνσεις για την καλύτερη ισοπέδωση. Με αυτή τη διαδικασία αφαιρούνται και οι μεγάλοι σβόλοι χώματος.
  • Ομαδοποίηση των φυτεύσεων (αν καλλιεργούνται περισσότερα από ένα λαχανικά) και σχεδιασμός των θέσεων φύτευσης. Σε αυτό το στάδιο πρέπει να προβλεφθούν διάδρομοι ανάμεσα στις φυτεύσεις προκειμένου να διευκολύνονται οι εργασίες χωρίς να καταστρέφονται τα φυτά.
  • Εγκατάσταση αυτόματου ποτίσματος. Είναι απαραίτητο τόσο για την εξοικονόμηση του νερού όσο και για την καλύτερη παραγωγή. Με τη σωστή εγκατάσταση αυτόματου ποτίσματος οι καρποί και τα φύλλα δεν βρέχονται ενώ τα λαχανικά ποτίζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα χωρίς σπατάλη νερού.
Δένδρα και θάμνοι που αντέχουν στην ξηρασία
...